Kapasite Raporu

Kapasite raporu, bir işletmenin (genellikle, fabrika veya büyük üretim tesisleri) mevcut makineleri ve iş gücü ile bir yıllık sürede ne kadar üretim yapabileceğini belirten bir belgedir. İşletmelerin yıllık üretim kapasitesi belirlenirken, tamamen bilimsel yöntemler kullanılmakta ve gerçekçi sonuçlar çıkarılmaya çalışılmaktadır. Kapasite raporunda, işletmenin ürettiği malların cinsi, kullandığı teknolojiler, makine, teçhizat ve ekipman sayıları, kullanılan hammaddeler, ara ve yan ürünler gibi teknik bilgilerin yanında, işletmenin sermayesi, faaliyet alanı, irtibat bilgileri vb. gibi konularda yer almaktadır. Kapasite raporları, Sanayi Odaları tarafından düzenlenmekte olup günümüzde birçok farklı sektöre yönelik raporlamalar yapılabilmektedir. Ayrıca Kapasite Raporu; Yatırım Teşvik Belgesi, Yerli Malı Belgesi, Sanayi Sicil Belgesi gibi birçok belgenin alınabilmesi için gereklidir.

Kapasite Raporu’nun Kapsadığı Sanayi İş Kolları

Üretim yapan hemen her kuruluşun başvurduğu ve gerekli belgeleri düzenlediği takdirde alabileceği kapasite raporunun kapsadığı sektörleri ve sanayi kollarının başında şunları sayabiliriz: Metal, elektrik malzemesi ve cihazları, kaplama, deri tuzlama, yazılım firmaları; madeni, deri ve kauçuk eşya, film ve fotoğraf, protez ve ortopedi, sıhhi ve fenni tesisatçılar, ağaç ve toprak eşya, taş ocakları ve madenler, baskı ve cilt, sabun ve temizlik malzemeleri, plastik, gıda; iplik, dokuma ve örme sanayii, konfeksiyon ürünleri, boyalar, cam ve porselen, kağıt ve mukavva ürünleri, halı ve hasır, döküm vb.

Kapasite Raporu’nun Kullanıldığı Yerler ve Getirdiği Avantajlar

Kapasite raporu, günümüzde üretim yapan her kuruluş için farklı amaçlarla talep edilebilmektedir. Örneği yatırım teşvik belgesi almak isteyen kuruluşlar için bu rapor olmazsa olmaz bir kriterdir. Bunun yanı sıra, sanayi sicil belgesi veya işleme izin belgesi almak için de kapasite raporu  gereklidir. Ayrıca, kamu ve özel sektör ihaleleri, yurtiçinde veya yurtdışında yapılan kredi başvuruları, imalatçı belgesi alımı, vergi incelemeleri gibi konular için de işletmelerden kapasite raporu talep edilmektedir. Rapor sahibi kuruluşlar, KOSGEB gibi destek veren kuruluşlara da farklı alanlar ve projeler için destek başvurusu yaparken gerekli ön koşullardan birini de sağlamış olmaktadır.
Kapasite raporları genellikle düzenlendiği tarihten itibaren iki yıl süre ile geçerlidir. Bu süre zarfında, belge sahibi işletme, istediği zaman beyan ettiği bilgileri revize etmek adına yeni Kapasite Raporu başvurusu yapabilmektedir.

İlgili Makaleler

Ağustos 18, 2021

Kapasite Raporu